SWEP - Toplumsal Cinsiyet ve Toplumsal Cinsiyet Temelli Şiddet Çalıştayları

Toplumsal Cinsiyet ve Toplumsal Cinsiyet Temelli Şiddet Çalıştayları

Toplumsal cinsiyet farkındalığı ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddet çalıştayları

Toplumsal cinsiyet çalıştayları, toplumsal cinsiyet kavramı ve cinsiyet rolleri üzerine, bu rollerin ataerkil kültür ve yapı içerisindeki inşasını tartışmayı ve bu konudaki özneleşme pratiklerine dair farkındalığı arttırmayı hedeflemektedir. Bu çalıştaylarda toplumsal cinsiyet rolleri ataerkil kültür, kurumlar, aile ve eğitim kurumları üzerinden nasıl üretilmektedir ve buradaki aktör ve yapı düzeyindeki bağlam nedir meseleleri üzerine bilinç yükseltme hedeflenecektir.

Toplumsal cinsiyet çalıştaylarının önemli bir ayağını da toplumsal cinsiyete dayalı şiddet eğitimleri oluşturacaktır. Toplumsal cinsiyet temelli şiddet nedir ve toplumsal cinsiyet temelli şiddetin aktörleri kimlerdir bu eğitimler çerçevesinde tartışılacaktır. Toplumsal cinsiyet temelli şiddetin aile içi şiddet, partner şiddeti, fiziksel şiddet, cinsel şiddet, psikolojik şiddet, ekonomik şiddet, iş yerinde maruz kalınan şiddet ve istismar gibi boyutları tartışılıp, katılımcıların bu alanlara dair kavramsal bilgilerinin ve farkındalıklarının arttırılması hedeflenmektedir. Ayrıca kadınların yaşadıkları deneyimi dile getirebilmeleri, kendilerinin şiddetin sorumlusu olmadıkları, bu anlamda uğranılan şiddet karşısında suçluluk duygusu duymanın ve üzerine konuşamamanın çalışılarak aşılabileceğine dair bilinç yükseltme ve farkındalık sohbetleri gerçekleştirilecektir. Hak kavramı tartışması üzerinden devletin yalnızca faillerin cezalandırılmasından sorumlu olmadığı aynı zamanda kadınları da şiddetten korumak ile yükümlü olduğu tartışılacak ve bu anlamda devletten ve kurumlardan neler talep edilebilir başlıklarında bilgilendirme ve bilinç yükseltmenin sağlanması çalıştayların hedefleri arasında yer almaktadır.

Toplumsal cinsiyet ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddet temaları göçmen ve mülteci kadınların hukuki konumlarını ve toplumsal durumlarını gözeterek, etnik temelli ve cinsiyet temelli ayrımcılık ve kültürel farkları içine alan bir çerçeveden bakılarak tartışılacaktır. Bu anlamda cinsiyet ayrımcılığı, göçmen ve mülteci kadınların hukuki konumları, etnik temelli ayrımcılık ve kültürel ayrım meseleleri de bu tartışmaların içerisinde ve aktif bir şekilde konu edilecektir.